Οδηγός

Το Σχέδιο «Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων»

 

Κεφάλαιο  5ii

 

Δικτύωση

 

5ii.1 Στρατηγική δικτύωσης                                                                             

 

5ii.1.1 Σκοπός και στόχοι της δικτύωσης                                                                              

 

5ii.1.2 Βασικές προϋποθέσεις και πλαίσιο αρχών της Δικτύωσης                               

 

5ii.1.3 Πρακτικά βήματα δικτύωσης                                                                       

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Κεφάλαιο  5ii

 

                                                                      Δικτύωση

 

 

5ii.1 Στρατηγική δικτύωσης

 

Σε μια εκτεταμένη περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας αποτελούν η καθοριστική επικράτηση των δυνάμεων της αγοράς, η καταλυτική υποχώρηση του κράτους πρόνοιας, με την μορφή που το έχουμε γνωρίσει κατά την διάρκεια της σημαντικής ανάπτυξης του, οι θεσμοί των εργασιακών σχέσεων αναδομούνται εις βάρος του κόσμου της εργασίας και η πολιτική απασχόλησης υποτάσσεται στους σκοπούς μιας συντηρητικής και πολλάκις άκαμπτης μακροοικονομικής πολιτικής, με σημαντικές επιπτώσεις σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού,  η συγκρότηση δικτύων αντιμετώπισης των επιπτώσεων σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών αναδύεται σε σημαντική κοινωνική αναγκαιότητα.

 

 

 

Σε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα οδηγείται σε μία παρατεταμένης διάρκειας κοινωνική κρίση, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κοινωνικής προστασίας.[1] 

 

Δεδομένης της σαφούς αδυναμίας των φορέων άσκησης κρατικής πολιτικής για ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία του συνόλου του πληθυσμού που πλήττεται σοβαρά από τις επιπτώσεις της κρίσης, μια αποτελεσματική πολιτική δικτυώσεων, μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβάλλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων αυτών.

 

  

 

Η στρατηγική των δικτυώσεων, κάθετου και οριζόντιου χαρακτήρα, διεπιστημονικής σύνθεσης, με την συμμετοχή φορέων του Δημόσιου τομέα, των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, των φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης και αξιόπιστων φορέων της κοινωνίας των πολιτών, μπορεί να οδηγήσει σε αξιόλογες παρεμβάσεις αντιμετώπισης δυσμενών κοινωνικών φαινομένων εξ αιτίας της κρίσης, μεταξύ των οποίων η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η παρατεταμένη ανεργία, φαινόμενα τα οποία  εμμένουν και διογκώνονται διαχρονικά.

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό η επιχειρούμενη δικτύωση των Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής  του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ διαμορφώνεται σε τρεις ζώνες.

 

  1. Στην ζώνη του εσωτερικού δικτύου, η οποία περιλαμβάνει

    τις δομές (κόμβους) των περιφερειακών παραρτημάτων του ΙΝΕ, στις οποίες λειτουργούν υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής

  2. Στην ζώνη των σημείων υποστήριξης, η οποία περιλαμβάνει

    δομές με λειτουργία αντίστοιχων υπηρεσιών, συνεργαζόμενων φορέων του Συνδικαλιστικού κινήματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  3. Στην εξωτερική ζώνη δικτύωσης η οποία περιλαμβάνει

    όλους εκείνους τους φορείς οι οποίοι με διάφορους τρόπους συμβάλλουν συστηματικά στην αξιοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών του Δικτύου.

     

    5ii.1.1 Σκοπός και στόχοι της δικτύωσης

    Βασικό σκοπό της δικτύωσης αποτελεί η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, για την υποστήριξη όσο το δυνατόν ευρύτερου αριθμού εργαζομένων και ανέργων, με παράλληλη επιδίωξη την συμβολή στην διατύπωση μιας ρεαλιστικής πρότασης πολιτικής για την διαμόρφωση ενός εθνικού συστήματος πληροφόρησης και συμβουλευτικής στο πεδίο της Απασχόλησης και της Αγοράς Εργασίας.

     

    Στόχους της δικτύωσης αποτελούν η ενεργή συνεργασία των φορέων του δικτύου, η επίτευξη οικονομιών κλίμακος, για υλοποίηση παρεμβάσεων που απαιτούν υψηλό κόστος λόγω της φύσης και του χαρακτήρα τους, η κινητοποίηση των τοπικών φορέων για αποτελεσματική εφαρμογή δράσεων και προγραμμάτων, η αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων και προπαντός βιώσιμων σχημάτων και μηχανισμών παρέμβασης.

     

    5ii.1.2 Βασικές προϋποθέσεις και πλαίσιο αρχών της Δικτύωσης.

     

    Η επίτευξη υψηλού βαθμού κατανόησης του έργου, εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του δικτύου  και συμφωνίας για τους στόχους του, αποτελεί το πρώτο, καθοριστικό, βήμα τόσο για την επιτυχία του, ως προς την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και ως προς την δυνατότητα διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων πολιτικής.

     

    Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ενός εκάστου των εταίρων ενισχύει τη δυνατότητα διεύρυνσης των πεδίων παρέμβασης τους και τους καθιστά ικανούς να κατανοήσουν έτι περεταίρω τα οφέλη της δικτύωσης.

     

    Η απρόσκοπτη και αποτελεσματική διαχείριση των εμπειριών και της γνώσης μεταξύ των μελών του δικτύου, μέσω μιας λειτουργικής πλατφόρμας επικοινωνίας και υιοθέτησης κατάλληλων διαδικασιών διάδοσης της πληροφορίας.

     

    Η διαμόρφωση κατάλληλης οργανωτικής δομής του δικτύου και συντονιστικού σχήματος, προσαρμοσμένων στην φύση και τον χαρακτήρα των φορέων που το συναποτελούν και κυρίως συμβατών με τον σκοπό και τους στόχους που επιδιώκονται.

     

    Σε στενή συνάφεια με την προηγούμενη προϋπόθεση απαιτείται η ανάπτυξη συνεργατικής κουλτούρας και ενός πλαισίου αρχών και αξιών συμβατού με το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών, την υποστήριξη δηλαδή εργαζομένων και ανέργων, οι οποίοι πιέζονται ασφυκτικά από τις δυσμενείς αλλαγές στην απασχόληση, τις συνθήκες και τους όρους εργασίας, την συρρίκνωση των μέτρων κοινωνικής πολιτικής ή την αδυναμία ουσιαστικής πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

     

    5ii.1.3 Πρακτικά βήματα δικτύωσης

    - Ανάγκες δικτύωσης, ανάλυση των προβλημάτων τα οποία πρόκειται να αντιμετωπισθούν.

    - Προσδιορισμός και αξιολόγηση των προς δικτύωση φορέων.

    -Πλαίσιο επικοινωνίας, διαμόρφωση όρων και συνθηκών συνεργασίας 

    - Περιεχόμενο και είδος συμφωνίας  

    - Συντονιστικό και διοικητικό σχήμα  

    - Εργαλεία επικοινωνίας και δράσης  

    - Μέθοδοι και εργαλεία υποστήριξης των μελών του δικτύου  

    - Συνεχής καθοδήγηση, συμβουλευτική και επιμόρφωση  

    - Τρόποι διεύρυνσης της δικτύωσης. 

     

     


 

 



 [1] ILO, Μελέτες για την οικονομική ανάπτυξη με δικαιοσύνη, «Ελλάδα,  Παραγωγικές θέσεις εργασίας», Νοέμβρης 2014, http://www.ilo.org/

 


Copyright © 2018, ΙΝΕ Γ.Σ.Ε.Ε.